Insulinooporność, w tym hiperinsulinizm i hipoglikemia bardzo często nie zostają zdiagnozowane na czas i o zaburzeniach węglowodanowych dowiadujesz się, gdy masz zaawansowaną cukrzycę. W początkowym stadium symptomy są zazwyczaj my one z przemęczeniem, przepracowaniem i stresem. Duża część populacji „zajada stres”, a taki nawyk prowadzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej w organizmie. Gdy „zajadasz stres” dochodzi do powiększania się Twojego ciała, zazwyczaj w okolicy brzucha i ud. W obecnych czasach przybieranie na wadze jest zmorą kobiet, mężczyzn, a co zatrważające, także dzieci i młodzieży.
INSULINOOPORNOŚĆ

„Nic nie jesz” i „tyjesz z powietrza”?
Czy “zajadasz stres”?
Czy masz siedzący tryb życia?
Tycie powoduje niezadowolenie ze swojego wyglądu, prowadzi więc do negatywnych emocji smutku i stresu. A jak masz smuteczek i stresik, to zjesz sobie jeszcze jedno ciasteczko i czekoladkę na pocieszenie. Idąc dalej, gdy zjesz owe poprawiacze nastroju, to na pełnowartościowy posiłek nie masz już ochoty, bo organizm został “zapchany’ cukrem. Mówisz wszystkim w koło, że „nic nie jesz” i „tyjesz z powietrza”. Prawda wygląda następująco: JESZ, tylko Twój mózg nie rejestruje tego jako jedzenie. JESZ i to właśnie żywność, która powoduje nabieranie masy tłuszczowej. To właśnie cukier, ten jedzony nieświadomie, powoduje Twoje niezadowolenie z sylwetki. A dokładniej cukier i inne niezdrowe substancje słodzące zawarte w przekąskach, którymi „zajadasz stres”. To, co ma Ci pomóc, faktycznie doprowadza do niezadowolenia i tak wpadasz w błędne koło. Smak słodki uzależnia tak samo jak alkohol czy papierosy.

W ramach eksperymentu odstaw wszystkie produkty zawierające cukier na 3 dni i zobacz jak będzie reagował Twój organizm. Zobaczysz jak duże jest Twoje uzależnienie od słodkiego smaku ;).
Zbyt duża ilość spożywanego cukru powoduje grzybicę układu pokarmowego, a w niektórych przypadkach grzybice ogólnoustrojowe, co często wiąże się z bólami głowy (tabletki przeciwbólowe nie pomagają), skłonnością do wybuchów niekontrolowanej złości, nadmierną nerwowością.
Dlaczego cukier jest taki podstępny?
Spożywanie słodyczy jest dozwolone i kojarzy się z przyjemnością i nagrodą. Czy cukier krzepi? Daje złudne poczucie wzrostu energii. Ten rodzaj energii jest szybko spalany przez organizm, więc trzeba dostarczyć więcej paliwa, czyli jeszcze więcej cukru. Energię organizm może pozyskiwać z tłuszczów, jest to trudniejsze, ale organizm jest dłużej syty. Pozyskana z tłuszczów energia wystarcza na długie godziny.
Kiedy cukier i nadmierne spożywanie węglowodanów przyczynia się do otyłości i insulinooporności?

Po pierwsze, przypadłość ta dotyczy zazwyczaj kobiet, które prowadzą siedzący tryb życia. Ciasteczko do kawki, drożdżówka czy nawet winogrona spożywane w nadmiarze przyczyniają się do powstawania insulinooporności. Są to cukry, które organizm musi spalić. Brak ruchu powoduje, że te substancje nie zostaną spalone, więc będą się kumulowały. Gdy proces trwa długo, jest trudny do odwrócenia i wymaga wprowadzenia sporych zmian w trybie życia.
Po drugie, trzustka, która jest odpowiedzialna za produkcję zbijającej cukier insuliny, ma określony czas pracy. Gdy nie robisz przerw pomiędzy posiłkami skrócisz jej wydolność i przestanie spełniać swoją rolę. Ograniczając spożywanie cukrów i węglowodanów, wydłużasz jej żywot, dla swojego dobra i pięknej sylwetki.
Po trzecie, gdy co chwilę sięgasz po węglowodany np. pieczywo, pizzę i słodycze, to Twoja trzustka pracuje ciągle, bez wytchnienia.

Po czwarte, syrop fruktozowo –glukozowy, stosowany powszechnie w produktach spożywczych nie jest metabolizowany przez organizm w taki sam sposób jak cukier. Zamiast bezpośrednio do krwiobiegu, trafia do wątroby, gdzie jest przetwarzany w tłuszcz. Organizm otrzymuje słodkość, jednak nie posiada mechanizmów do prawidłowego jej przetworzenia. Doprowadza to do epidemii otyłości wśród dorosłych i dzieci. Fruktoza w syropie fruktozowo – glukozowym jest przemysłowo pozyskiwana z najtańszych odmian kukurydzy (najczęściej GMO). Substancja ta jest powszechnie stosowana w produktach spożywczych, więc istnieje duże ryzyko nadmiernego jej spożycia, bez wiedzy o tym fakcie.
Nawet jeśli masz insulinooporność, to dzięki naszym wskazówkom zawartym w programie, konsultacjom i Twojemu zaangażowaniu możesz spowolnić lub całkowicie wycofać postęp choroby. Warto działać, żeby poczuć się lepiej! Trwałe zmiany przynoszą trwałe efekty. Gdy już je zobaczysz sama będziesz chciała robić więcej dla siebie. Zacznij od prostych zmian w swojej kuchni. Oferowany przez nasz prozdrowotny program edukacyjno – praktyczny daje Tobie szansę na lepsze samopoczucie, gubienie zbędnych kilogramów, poprawę zdrowia oraz wyglądu skóry.
Przygotowałyśmy dla Ciebie przepisy na 7 pożywnych śniadań + listę zakupów GRATIS!
Zapisz się do i odbierz przepisy

Nasz Program pozwoli Ci postawić pierwsze kroki w kierunku zdrowego odżywiania – prosto, łatwo, bez wyrzeczeń i drakońskich diet. Dołączając do Programu otrzymasz proste i szybkie przepisy na:
7 śniadań z listą zakupów
7 lunch boxów z listą zakupów
7 obiadokolacji z listą zakupów
14 obszernych artykułów, dzięki którym dowiesz się jakie modyfikacje wprowadzić w kuchni, żeby odżywiać się zdrowiej.
oraz 3 E-booki:
- E-book – “Proste kroki do nawodnienie organizmu”
- E-book – “7 przepisów na zdrowe słodkości do pracy”
- E-book – “7 przepisów na zdrowe koktajle i soki”