
Insulinooporność czy cukrzycę typu 2 można mieć pod kontrolą przy pomocy odpowiednio skomponowanej diety, która nie musi być trudna i czasochłonna. Wystarczy wprowadzenie modyfikacji w codziennym menu zgodnie z naszym .
Substancje pochodzenia naturalnego okazują się bardzo pomocne w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Niestety w ostatnich dziesięcioleciach były spychane na margines przez postęp i wprowadzanie sztucznych substancji leczniczych. Czy wiesz, że pierwowzorem większości leków z apteki były substancje naturalnego pochodzenia? Gdy czujesz, że coś z Twoim zdrowiem “jest nie tak”, poszukaj w pierwszej kolejności przyczyny, zrób badania i zastosuj naturalne substancje oraz dietę. W początkowych stadiach choroby możesz łatwo odwrócić ten proces przy pomocy zmiany stylu życia. Kilka słów o cukrzycy i insulinooporności.

Przyczynami cukrzycy typu 2 są zazwyczaj siedzący tryb życia, otyłość, zła dieta oraz predyspozycje genetyczne. Preludium cukrzycowym jest insulinooporność, czyli zaburzone wytwarzanie insuliny w organizmie. Gdy insuliny jest za dużo, mówimy o hiperinsulinizmie. Natomiast, gdy są duże spadki cukru, poniżej normy, mamy do czynienie z hipoglikemią. Insulinoopornością nazywamy stan, gdy w wynikach laboratoryjnych podwyższony jest wskaźnik HOMA, wyliczany na podstawie poziomu glukozy i insuliny na czczo. Insulinooporoność jest bardzo często przyczyną tzw. „tycia z powietrza” i braku chudnięcia pomimo stosowania diet i ćwiczeń. Najskuteczniejszą terapią insulinooporności jest zmiana sposobu odżywiania, nawodnienie oraz wprowadzenie substancji naturalnych, które regulują mechanizmy zachodzące w organizmie.
DLA PRZYPOMNIENIA:
Norma poziomu glukozy we krwi to: od 70 do 99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L).
Norma funkcjonalna dla insuliny to: poniżej 10, najlepiej 6-8 mU/ml;
Gdy chcesz obniżyć poziom glukozy we krwi domowymi sposobami zastosuj:






- Morwę białą, która obniża poziom cukru we krwi oraz chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników.
- Kozieradkę, która obniża poziom insuliny we krwi oraz podnosi tolerancję glukozy
w organizmie. - Cynamon – świetnie smakuje z kawą. Warto dodawać go do wszystkich słodkości
czy owoców w celu zredukowania cukru we krwi. - Pokrzywę, która dzięki właściwościom moczopędnym i detoksykującym przyczynia się do obniżania cukru we krwi, a dodatkowo wpływa korzystanie na zdrowie nerek.
- Stewię, która jest bardzo słodką rośliną, z której produkowany jest zamiennik cukru, nie powodujący wzrostu cukru we krwi. O innych zdrowych zamiennikach cukru opowiemy więcej podczas tego programu.
- Mniszek lekarski spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia i obniża indeks glikemiczny spożywanych potraw. Wpływa korzystnie na regulację cholesterolu
i poziomu trójglicerydów. - Aloes, czyli sok z aloesu ma bardzo szerokie zastosowanie. W ostatnich latach wraca do łask. Sok z aloesu ma działanie obniżające poziom cukru oraz oczyszczające. Można go stosować, z dobrymi efektami przy alergii. Sprawdza się fenomenalnie w przypadku trudno gojących się ran i poprawia odporność. Można stosować do przemywania twarzy – poprawia wygląd cery stosowany na zewnątrz i od środka.
- Chlorofil również pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, przede wszystkim chlorofil wytwarzany z morwy. Dodatkowo rozrzedza krew, dotlenia i oczyszcza organizm.
- Gotowe mieszanki ziół na obniżenie cukru, które są dostępne w sklepach spożywczych lub ze zdrową żywnością.
Napary ziołowe fantastycznie nawilżają organizm. Ich wypijanie jest zamiennikiem wody, a dodatkowo niesie ze sobą korzyść dla Twojego organizmu. Znajdź wśród ziół te, które Ci smakują i wprowadź nawyk picia ziół do codziennego życia. Sprawdź jednak, czy wybrane zioła i produkty naturalne nie wchodzą w niekorzystne interakcje z lekami, które przyjmujesz.
Nie wiesz jak zacząć zdrowe odżywianie i kontrolować gospodarkę węglowodanową organizmu? Dołącz do Programu “Zdrowie od kuchni” – teoria i praktyka, gdzie otrzymasz 7 przepisów na szybkie lunch boxy do pracy i pożywne obiadokolację z listą zakupów na cały tydzień. Dzięki uczestnictwu w Programie otrzymasz praktyczne porady dotyczące komponowania zdrowszych wersji swoich ulubionych potraw. Dowiesz się czym zastąpić niezdrowe produkty. Poprowadzimy Cię krok po kroku w kierunku dobrej zmiany.

Dołączając do Programu otrzymasz proste i szybkie przepisy na:
7 śniadań z listą zakupów
7 lunch boxów z listą zakupów
7 obiadokolacji z listą zakupów
2 e-booki składające się na Program “Zdrowie od kuchni” (100 stron)
oraz:
- E-book – “Proste kroki do nawodnienie organizmu”
- E-book – “7 przepisów na zdrowe słodkości do pracy”
- E-book – “7 przepisów na zdrowe koktajle i soki”