Jak schudnąć nie licząc kalorii i jedząc do syta?

Klasyczna dietetyka opiera się na kaloryczności potraw i odpowiednich proporcjach węglowodanów, tłuszczów i białek. Osoba z dietą 1600-1800 kcal podczas stosowania diety zrzuci co nieco kilogramów i będzie wniebowzięta. Do czasu… Kończy się dieta i zaczyna się efekt jojo, po powrocie do normalności. Co gorsza, podczas pierwszego odchudzania taka osoba traci tkankę tłuszczową, ale też mięśnie – schodząc całościowo z masy ciała. Podczas przybierania na wadze, po odchudzaniu, nabiera tylko tkankę tłuszczową, zazwyczaj tę niekorzystną, czyli białą. W niej odkładają się odpady metaboliczne i inne zanieczyszczenia. Jak pewnie zdajesz sobie sprawę, taki tłuszczyk zdecydowanie trudniej spalić kolejnym razem będąc na diecie. I koło nieszczęścia się zamyka. Poza tym „bycie na diecie” nie jest możliwe cały czas, bo psychika człowieka tego nie wytrzyma i finalnie dochodzi do odpuszczenia diety, bo „i tak nie ma to sensu”. Taka męczarnia, ciągły głód i poczucie, że cały czas trzeba się pilnować, a także dobroduszne lub sarkastyczne komentarze otoczenia: „A Ty znowu jesteś na diecie?” Zazwyczaj osoba o pulchniejszych kształtach nie czuje się komfortowo, gdy ktoś komentuje jej stan, dietę, czy wagę. Zapewne także chciałaby czuć się komfortowo w swoim ciele i wyglądać bosko w bikini. Często je mniej i ćwiczy więcej, a waga stoi w miejscu, lub co gorsza leci w górę.

Czy trzeba tak się męczyć, żeby uzyskać szczupłą sylwetkę i zdrowy organizm?

Absolutnie nie! Klasyczne odchudzanie jest nastawione zazwyczaj na gubienie kilogramów i zmniejszanie obwodów. Zdrowe odchudzanie to najadanie się według zapotrzebowania organizmu, ćwiczenia mało wyczerpujące (wystarczy 10 tys. kroków dziennie). Kluczem do zdrowego odchudzania jest odciążenie wątroby, usprawnienie procesów trawienia, wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych, unormowanie poziomu insuliny, jedzenie 2-3 posiłków na dobę w oknie żywieniowym zgodnie z zasadami postu przerywanego. Czy trzeba liczyć kalorie? Nie. Czy można jeść wszystko? Nie! Wybierać należy produkty naturalne o wysokich wartościach odżywczych. Czy mogę zjeść czasami coś niezdrowego? Tak! Nawet żywność typu fast food czy batonik, jeśli odbywa się to sporadycznie, nie spowoduje utraty uzyskanych efektów. Najważniejszą zasadą zdrowego odchudzania jest odpowiednia podaż płynów, które dobrze nawodną organizm oraz unikanie żywności przetworzonej i o wysokiej zawartości węglowodanów. Cały proces opisujemy w naszym autorskim programie Zdrowie od kuchni. Dzięki poradom zawartym w naszym programie dowiesz się co jeść, żeby być zdrowszą wersją siebie, a efekty uboczne Cię pozytywnie zaskoczą. Otrzymujesz przepisy na 3 posiłki dziennie o łącznej kaloryczności 1200 kcal/doba. Oczywiście możesz dołożyć dodatkowy posiłek lub zwiększyć porcję lub kaloryczność potrawy zgodnie z wiedzą zawartą w programie. Zmiany, które nastąpią będą trwałe i otrzymasz broń na lata – bez efektu jojo. Świadomość daje możliwość wyboru.

Odbierz BEZPŁATNIE przepisy na 7 pożywnych śniadań – zapisując się do Newslettera

Dołączając do Programu otrzymasz proste i szybkie przepisy na:

7 śniadań z listą zakupów

7 lunch boxów z listą zakupów

7 obiadokolacji z listą zakupów

14 obszernych artykułów, dzięki którym dowiesz się jakie modyfikacje wprowadzić w kuchni, żeby odżywiać się zdrowiej.

oraz 3 E-booki:

  • E-book – “Proste kroki do nawodnienie organizmu”
  • E-book – “7 przepisów na zdrowe słodkości do pracy”
  • E-book – “7 przepisów na zdrowe koktajle i soki”

Nie wiesz od czego zacząć lub potrzebujesz indywidualnej porady? Umów się na konsultację online lub dołącz do Programu